Contact

Saturday, December 15, 2012

Kewajipan menuntut ilmu

 

salam alaik,Alhamdulillah..hari ni saya rasa saya ada benda nak dikongsikan.Benda?huhu..maksud saya seperti pengisian.. Smile 

Dalam pada musim exam yang dah nak menjelang tiba ni,pasti ramai students IPT yang seperti lipas kudung,x senang duduk dek kerana sibuk menyiapkan assignment, tak pon study untuk kuiz2 yang berderet menunggu untuk dihabiskan..tak pon sibuk menyiapkan final projek yang berduyun-duyun dan sebagainyalah.Saya menulis begini kerana saya pon begitu..hehe

So,pasti dalam banyak2 diantara korang ada yang rasa sedikit tertekan.Alhamdulillah yang rasa sedikit..kalau yang rasa banyak tu macamana pulak?

Pesan saya senang je, balik pada niat.Niat kenapa kita nak menuntut ilmu ni dulu.Cuba ingat kenapa kita ni beriya nak masuk universiti ni dulu.Dah tau banyak koje kena hadap macam tu, kenapa tak berhenti je belajar after SPM then mendirikan rumah tangga.Ha, kan sonang..

Jawapannya sapa cakap?.Siapa cakap semua tu sonang??…Semuanya ada bentuk kesusahan masing2 yang perlu ditempuh.Cuba tanya diri, dah cukup ilmu ke kita nak menghadap dunia hari ni. Jika tidak, tak malu ke kita kalau sidikit pun tidak boleh menyumbang kepada bangsa?.Terutama pada agama?.Walhal cara menyumbang dah ada depan mata iaitu..dengan menuntut ilmu.Mungkin secara kasar kita nampak kepayahan untuk mendapatkan segulung ijazah, tapi sebenarnya dengan kepayahan itulah insyAllah yang akan mendewasakan kita,yang akan menyedarkan kita betapa pentingnya menuntut ilmu,dan yang paling jelas adalah betapa kerdilnya kita jika nak dibandingkan dengan ilmu Allah SWT. Dari situ insyAllah Iman akan bertambah jika kena pada niat dan cara.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
"Siapa yang keluar untuk menuntut ilmu maka ia berjuang fisabilillah hingga ia kembali".

Ha..amacam?terkesan tak dengan hadis ni?.SubhanAllah.Kalau dekat palestin sana, rakyatnya sibuk keluar berani syahid demi agama,bangsa dan negara..mengapa tidak kita..?.Tetapi kita perlu sedar ..mungkin disini caraya sedikit berbeda..dinegara kita  Alhamdulillah..aman tenteram..tetapi kita masih lagi perlu sedar yang kita mungkin sedang menghadapi tentangan dari segi dalaman.Lihat saja anak2 muda masa kini.Jenayah buang bayi,hisap dadah,bunuh diri,perkosa,zina,dah jadi macam makanan harian dalam akhbar2 kita.Tak sedih ke kita?.So, apa tindakan awal yang kita perlu buat?.Tentunya menuntut ilmu kawan2..

Kalau tak de ilmu, macamana kita nak bina strategi yang kukuh kelak untuk menyatukan umat?.Macamana kita nak berjuang memberikan jawapan atas perjuangan kita?.Cuba fikirkan betul2?.InsyAllah anda akan lebih bersabar dalam menuntut ilmu.. Smile

Untuk adik2 yang masih lagi dialam persekolahan diluar sana, yang mungkin terlintas lalu membaca..ketahuilah bahawa “Menuntut ilmu merupakan suatu jihad yang dituntut oleh Islam ke atas setiap penganutnya. Ia menjadikan seseorang itu menduduki martabat yang tinggi berbanding dengan orang yang tidak berilmu”.So,tanya pada diri ,tak mau ke kita?.Kalau peluang dah terbuka depan mata tu, tolonglah jangan diabaikan.Ramai lagi mereka2 diluar sana yang punya banyak kekangan untuk menuntut ilmu ke institusi2 idaman, walhal mereka sungguh cinta pada ilmu.Hargailah setiap peluang yang ada.Pada mereka2 yang masih tidak berpeluang tu, bersabarlah ..menuntut ilmu tiada batasnya..tidak semestinya kita perlu ke institusi2 tertentu untuk kita mendapatkan martabat seorang yang berilmu..carilah peluang dengan berjumpa guru-guru yang pakar dan berpengalaman…seperti melalui majlis2 ilmu.

Saya selalu berpegang pada pesanan dari seseorang yang mengatakan, ilmu itu sungguh unik dan hebat.Makin kita kejar makin kita akan rasa kejahilan pada diri kita,yang akan membuatkan kita rasa terus dan terus mahu belajar.

Oleh itu selaku umat Islam kita hendaklah berusaha untuk menambahkan ilmu masing-masing dari semasa ke semasa termasuklah ilmu yang berkaitan dengan Islam kerana darjatnya lebih tinggi di sisi Allah. Malah salah satu daripada petanda ilmu yang berkat itu adalah apabila seseorang itu dengan bertambah ilmunya semakin mulia akhlaknya dan semakin bertakwa ia kepada Allah S.W.T.

kamus:Ilmu ialah mengetahui tentang sesuatu perkara di mana perkara yang boleh diketahui itu bergantung pada kemampuan dan usaha yang dilakukan oleh seseorang itu.

No comments: