Contact

Tuesday, May 24, 2011

Apa itu ‘aurat’ di mata wanita kini?

 

salam..

 

Pernah nampak ini?Jika tidak mungkin anda boleh bermula dari saat ini untuk mengatahui serta cuba mengelak daripadanya:-

 

TutupAuratYgBetul_Page_2 

 

TutupAuratYgBetul_Page_2 - Copy

 

TutupAuratYgBetul_Page_2 - Copy (2)

 

 

 

Sememangnya kita harus berbangga dengan pelbagai pencapaian yang telah dicapai oleh manusia dimuka bumi ini .Saban hari pelbagai kemudahan telah dicipta.Jika dulu air perlu ditimba,kini paip yang menjadi saluran wajib dirumah kita.Jika dulu tulang empat kerat inilah yang nenek moyang kita guna untuk membasuh ,berhujan panas berjalan berkilo2 meter semata2 untuk mendapatkan anak2 sungai,kini semua itu tidaklagi menjadi pilihan hati.Jika dulu lampu pelita ,unggun api menjadi penerang dikala malam menjelma sambil digunakan untuk menghalau nyamuk,kini pelbagai ciptaan telah wujud hasil dari pengkajian cendiakawan2 kita. Syukur pada Maha Pemberi Rezeki ini..

 

 

Tapi masih ada yang kurang.Semua pencapaian kita masih lagi perlu ditapis untuk diketahui mana baik buruknya.Pegangan kita yang berTuhankan Allah swt juga perlu lebih diperbaiki.Anak remaja pada hari ini terutamanya , masih mengambil enteng tentang pelbagai hukum hakam yang telah ditekankan agama.Jika mahu dibincangkan semuanya saya rasa tidak cukup satu hari untuk saya menulisnya.

 

 

Pelbagai kesilapan boleh kita lihat dikalangan umat muslim hari ini,lebih2 lagi isu yang kian mula dibangkitkan oleh wanita muslim iaini mengenai isu ‘aurat’. Alhamdulillah isu ini semakin mendapat tempat bukan sahaja dihati mereka bahkan jua di minda serta pemikiran mereka.Ramai yang mula sedar sedikit demi sedikit.

 

 

Kalau tidak benar2 berdassarkan dalil Al-Quran mahupun hadis nabi,saya rasa jika ditanya kepada 100 wanita muslimah diluar sana pada hari ini,tidak mustahil 78% daripada mereka masih jahil akan makna sebenar ‘aurat wanita muslim’.Sedih bukan??

 

 

Mungkin ada yang sekadar memakai tudung kerana ianya menjadi satu budaya?..,atau kerana fesyen..atau mungin kerana takut dikutuk orang disatu2 tempat! Lebih2 lagi orang2 kampung y mengenali diri.Adakah sebab itu sebahagian dari wanita kini hanya memakaii tudung apabila pulang kekampung dan kembal NORMAL (freehair) apabila duduk diluar kawasan ibubapa?

 

 

Tidakkah mereka tahu bahawa tujuan sebenar tudung adalah bagi memelihara kehormatan mereka?.Mengangkat martabat mereka?.Memelihara maruah mereka?.Juga supaya mereka dikenal sebagai wanita yang baik-baik.Mengapa?.Anda tidak suka menjadi baik?.Tidak mengapa..

 

Barangkali anda lebih takutkan manusia daripada yang maha Esa.Barangkali hipokrit didepan Allah SWT lebih senang daripada hipokrit dihadapan manusia.Barangkali takut anda kepadaNya hanya perlu dikala susah sahaja.

 

soalan saya inikah alasannya bagi mereka yang mengatakan tidak semua wanita freehair diluar sana itu JAHAT?

 

 

JAHAT bukan hanya dilihat sesama manusia tetapi juga pada  Allah! Adakah anda cukup uuntuk dikatakan tidak jahat sekiranya syarat untuk jadi tidak jahat itu lebih diutamakan pada kepentingn manusia berbanding kepentingan serta hak Yang Maha Kuasa?.Fikir2 kanlah..

 

 

Tidak payah lihat jauh,lihat saja disekeliling kita berapa ramai yang masih tidak memakai tudung yang betul2 cukup syaratnya,bagaimana pula dengan pakaiannya..solekannya??Cuba anda tanya mereka,mereka sedar tak apa yang menjadi perhiasan mereka itu kadang kala boleh menjadikan mereka  Tabarruj?

 

Saya tidak terkejut jika mereka menjawab," eh..,yeke,bukan dah ok ke ni..saya tengok akak2 saya even mama ssaya pon pakai macam ni,kawan saya..tak de hal la,ok la ni dah tutup semua la ni….and Tabarruj tu apa?… bla bla bla”

 

@"  kita masih muda..time muda nila kita boleh cuba segala benda..esok dah tua orang kata buang tabiat pula.. ”

 

Mungkin juga pada yang datang dari kelas sedikit berada akan berkata," relax la…kalau macam ni la pemikiran bangsa kita,macamana kita nak maju…tengok negara barat tu walaupun diaorang bukan islam tapi macamana diaorang boleh berjaya? ”Dan tak mustahil anda akan terkedu disitu jika anda tidak mempunyai persiapan mempertahankan benteng keimanan anda.

 

Cuba anda fikirkan dimana silapnya?.Nak disalahkan didikan..rasanya setiap pelajar telah diwajibkan untuk mengambil mata pelajaran agama islam sewaktu mereka disekolah!malah ada ibu bapa yang telah mula  menghantar anak mereka ke sekolah agama dissamping sekolah kebangsaan,bagi menyiapkan diri mereka sepenuhnya sebelum menempuh alam dewasa.Tapi mana perginya nilai2 yang telah mereka pelajari disekolah dulu ??Adakah belajar setakat belajar hanya untuk satu gred tambahan ‘A’.Terjamin hidup anda dunia akhirat hanya dengan sederet bilangan A anda disehelai kertas yang kononnya menggambarkan andalah yang terhebat??

 

 

Maka tidak hairan jika ada dikalangan pelajar kita pada hari ini yang cukup baik, punya latar belakang baik,datang dari keluarga yang elok2,sekolah agama ,kebangsaan,menengah semua cukup…dengan matapeljaran agamanya yang lengkap serba A tidak pernah tidak dengan alasan ianya pelajaran yang mudah lulus! YA ! memang Islam itu mudah . Allah tidak akan memmbebankan umatnya dengan satu bebanan yang tidak mampu ditanggung hambanya.Namun mengapa ada diantara mereka yang maasih lagi ddengan mudah menggelincirkan diri mereka pada sesuatu yang mungkar??Islam payah ??cerewet?? maka timbul pula yang mengatakan jadi jahat lagi mudah daripada jadi baik.

 

 

Tidakkah anda takut dengan azab Allah ??Nauzubillah!Saya juga manusia biasa .Saya ada perasaan.Kadang kala saya merasa geram,tapi jauh disudut hati saya sangat sedih..lebih2 lagi jika mereka adalah orang terdekat @seseorang yang saya kenali.Sedih ,ye saya sedih!,kerna saya tahu apa balasannya kelak diakhirat dan saya kuatir jika mereka berbuat begitu kerna mereka tidak tahu atau buat2 tidak tahu.Maka terdetik disini saya mahu memperingatkan kembali. Saya tahu manusia juga mudah lupa dan sering leka.

 

 

 

Katahuilah para muslimah bahawasanya saya peduli tentangmu.Ketahuilah bahawa hati saya tidak sennang dengan melihat aurat kaum saya , yang cuba dipertahankan lain,sewenang2nya diberikan pada mereka yang tiada hak keatasnya.Kerna jika saya tidak menegur , mungkin saya juga turut dipertanggungjawabkan kelak!.

 

 

“Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka meghentak kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.” (An-Nur:31).

Ketahuilah sebab mengapa kaum ini punya harganya.Ketahuilah dari mana harga itu ddiletakkan.Ketahuilah ajal maut ditangan Tuhan.Ia boleh menjemput bila2 masa.Jika dibilang masa yang masih panjang,fikirlah adakah ia ditangan anda?.Fikirlah siapa yang bakal mendoakan anda kelak jika anda tidak menjaga perilaku sejak sekarang kerna berkemungkinan besar anak2 kita kelak akan mewarisi perlakuan kita atau mungkin lebih baik mahupun sebaliknya.Bak kata pepatah bapa borek anak rintik…tetapi jangan lupa bapa datng selepas 3kali kepentingan si ibunya.. =)

 

wassalam.

p/s : nasihat ini hadir kerana kami prihatin!

2 comments:

Anonymous said...

btol tu ainul ..macam2 zaman sekarang ni weh..fesyen la byk mepengaruh...aku pon kadang2 telepas jugak..tapi tak la seksi sangat...heheh!!!

AiNuL said...

sama kita ingat memperingati..
bersatu umat teguh ..
bercerai kita roboh!

=)